0800 609 609 (Po-Pia. 7 - 15)
Medvedí cesnak je divo rastúca rastlina, ktorá sa vyskytuje hlavne v lesoch. Svoj názov si získal tým, že je obľúbenou potravou medveďov, ktorí si po zimnom spánku pochutnávali na čerstvo vyklíčených listoch rastlinky. Medvedí cesnak je známy nielen pre svoju vynikajúcu chuť, ale aj svojimi zdravotnými prínosmi, ktoré ho robia obľúbeným pomocníkom v prírodnej medicíne. A na záver pre vás máme 2 perfektné recepty, ktoré urobia radosť vašej chuti aj vášmu zdraviu.

Vzhľad a rast rastliny

Medvedí cesnak je trvácna, asi 10-45 cm vysoká bylina s podzemnou cibuľou. Listy sú dlhé, leské, jasnozelené, kopijovité a majú typickú cesnakovú vôňu. Cesnak nájdeme v listnatých či lužných lesoch, jeho sezóna je veľmi krátka – trvá iba dva mesiace v roku.
Pri zbere treba dbať na to, aby sa rastlina nezamenila za podobne vyzerajúcu rastlinu konvalinku, ktorá je veľmi jedovatá. Majú podobné listy, rozdiel je ale v tom, že medvedí cesnak má typickú cesnakovú vôňu, ktorú konvalinka nemá.

Sila medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je ozajstný prírodný zázrak, ktorý ponúka množstvo zdravotných benefitov. Jeho konzumácia podporuje trávenie a prirodzené vyprázdňovanie, pričom prečisťuje črevá a pomáha udržiavať ich správnu funkciu.
Táto bylinka je známa svojimi silnými antibiotickými a antibakteriálnymi účinkami, vďaka čomu dokáže účinne bojovať proti infekciám. Taktiež pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch, ako sú zápcha, plynatosť či chronické hnačky a jeho liečivá sila sa uplatňuje aj pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Vďaka tomu sa jeho pravidelná konzumácia odporúča pri vysokom krvnom tlaku a dokáže byť nápomocná aj pri bolestivých kŕčových žilách.
Medvedí cesnak dokáže zmierniť bolesť hlavy a má priaznivý vplyv na dýchacie cesty, preto sa využíva pri ochoreniach ako sú astma či zápal priedušiek. Pomáha prečisťovať zahlienené pľúca a priedušky,čím zlepšuje dýchanie a zmierňuje dýchacie ťažkosti. Jeho výrazná cesnaková a korenistá chuť môže navyše pomôcť organizmu zbaviť sa neželaných črevných parazitov.
Pomáha posilniť imunitu, podporuje pamäť a prispieva k celkovému zdraviu nervového systému. Okrem toho znižuje krvný tlak a môže byť nápomocný aj pri problémoch s nespavosťou.
Vďaka svojej širokej škále pozitívnych účinkov na zdravie si medvedí cesnak našiel svoje miesto v každodennej domácnosti.

Kedy je vhodné medvedí cesnak zbierať?

Medvedí cesnak sa u nás spravidla začína objavovať začiatkom marca a rastie do konca apríla. Odporúča sa zbierať mladé listy medvedieho cesnaku, ktoré môžete použiť do polievok, šalátov, nátierok, prívarkov a výborné je aj pesto, ktoré vyrobíte z tejto aromatickej bylinky. Medvedí cesnak neodporúčame sušiť, pretože sušením stráca väčšinu prospešných látok.

Tipy pre použitie medvedieho cesnaku v kuchyni

Medvedí cesnak je vynikajúcim doplnkom k mnohým jedlám. Môžete ho konzumovať čerstvý alebo spracovaný v rôznych jedlách.

  • Čerstvý do jedál – listy medvedieho cesnaku sú najliečivejšie v čerstvej forme. Môžete ich nasekať a pridať do šalátov, nátierok, polievok alebo ako dochucovadlo k hlavným jedlám.
  • Čaj na podporu dýchacích ciest – nakrájané listy zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minúť. Pomáha pri zahlienení a podporuje imunitu.
  • Domáce pesto – stačí rozmixovať listy s olivovým olejom, vlašskými alebo píniovými orechami a parmezánok. Skladujte v ladničke a používajte na cestoviny, chlieb či do omáčok.
  • Bylinkové maslo – zmiešajte nasekaný cesnak s maslom a štipkou soli. Výborne chutí na hriankach alebo ako dochutenie mäsa a zeleniny.
  • Mrazenie – ak si chcete uchovať medvedí cesnak dlhšie, môžete ho zamraziť v celku alebo nasekaný v ľadových kockách s trochou vody či oleja.
  • Nakladaný v oleji – listy môžete naložiť do olivového oleja a použiť ich neskôr na dochutenie jedál.

TIP pre vás: Medvedí cesnak je najlepšie konzumovať čerstvý, pretože sušením stráca časť svojich účinných látok. Sezóna tejto bylinky je krátka (marec – apríl), preto sa oplatí ju spracovať na dlhodobé uskladnenie.

Medvedí cesnak je nielen chutná divoká rastlina, ale aj zdraviu prospešná bylinka, ktorá sa stáva stále obľúbenejšou v kuchyni a alternatívnej medicíne. Okrem toho, že je vynikajúca v mnohých jedlách, ponúka aj skvelé zdravotné prínosy, od podpory imunitného systému až po detoxikáciu organizmu.Nezabudnite si užívať túto jarnú bylinku, ktorá nielen obohatí vaše jedlo, ale aj prispeje k lepšiemu zdraviu.

2 recepty – jeden na chuť a druhý na zdravie

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Je veľmi účinným liečivom, pretože luhovaním rastliny v liehu dokážeme vytiahnuť skoro všetky účinné látky. Je výborná pri chorobe, virózach či očistných kúrach. Postup prípravy: Medvedí cesnak nasekáme, vložíme do skleneného pohára a zalejeme priezračným alkoholom až povrch. Luhovať je ideálne aspoň 2-3 týždne a následne precedíme. Tinktúru treba skladovať v tmavej fľaši a v tme. Dávkujeme podľa potreby, dospelý 3x denne 20-25 kvapiek, maximálne 1 mesiac.

Veľkonočná plnka s medvedím cesnakom

Na tento tradičný recept budeme potrebovať 200g údeného mäsa, 200g rohlíkov, 200ml mlieka, 3 vajíčka, 100g masla, koreniny, strúhanku a nasekaný medvedí cesnak. Rohlíky si nakrájame na malé kocky a zalejeme ich mliekom. Na kocky nakrájame aj uvarené údené mäso. Vajíčka si oddelíme a z bielkov a soli vyšľaháme sneh. Postupne treba pridať žĺtka a šľaháme až kým nevznikne nadýchaný sneh. Do snehu opatrne vmiešame ostatné ingrediencie, pridáme soľ, korenie a medvedí cesnak. Pripravenú zmes vložíme do vymastených zapekacích misiek a pečieme 40 minút na 180°C.

Prajeme vám dobrú chuť!


Čítanie je zdravé. A my sme radi, že čítate s nami 🙂

Páčil sa vám článok?

 

Ešte chvíľku pokračujte v čítaní